Ako sa starať o tričká s potlačou a vymaľované tričká od Oma & Luj

Všetky trička s potlačou potrebujú zvýšenú pozornosť a opateru pri ich údržbe a praní. Pre ručne maľovaný textil platí to isté. Ak chceme, aby potlač a vymaľovanie vydržalo čo najdlhšie v rovnakej podobe, je nevyhnutné riadiť sa týmito ôsmimi zásadami:

Perte ručne do max 30℃
Perte ručne do max 30℃

Perte ručne, alebo na najjemnejšom programe práčky

Každá potlač a ručne maľovaná farba potrebujete to najemnejšie pranie. Väčšina výrobcou a aj my v Oma & Luj odporúčame prať potlačené a farbené tričká ručne. Ak okolnosti nedovolia inak, tak perte v práčke na tom najjemnejšom programe častokrát označený Delicios.

Perte obrátene

Pred každým aj ručným praním obrátime tričko na ruby, aby potlač bola z druhej neviditelnej strany. Praním na ruby zabránime mechanickému oteru farby, jej vypadaniu a inému mechanickému poškodeniu tlač.

Perte na max 30℃
Perte na max 30℃

Perte do 30 stupňov Celzia

Dbajte na to aby teplota pri praní nepresiahla 30℃, je to maximálna hodnota od ktorej sa farby začínajú vypierať. Ak periete ručne je to tá teplota pri ktorej Vás ešte nepáli ruka a najlepšie spravíte ak bude voda len vlažná. Pri praní v práčke je to jednoduché, nenastavujte práčku nad 30℃.

Nepoužívajte bielidlá a agresívne pracie prášky

Nepoužívajte bielidlá a agresívne pracie prášky
Nepoužívajte bielidlá a agresívne pracie prášky

Pre zachovanie plnosti farieb a čo najkrajšie farby nepoužívajte priamo pri praní prípravky na bielenie a na škvrny. V prípade potreby vypratia fľaku aplikujte dané prípravky len na konkrétne miesto, ručne vyperte a pokúste sa zabrániť kontaktu prípravku z tlačou či farbou.

Nežmýkajte, alebo žmýkajte na najnižších otáčkach

Pri ručnom praní sa snažte len jemným tlakom tričko zbaviť vody. Určite tričko nekrúťte, nerolujte, alebo iným spôsobom na silu nežmýkajte. Tričko Vám pekne vyschne aj bez žmýkania. Ak periete v práčke žmýkanie vynechajte alebo žmýkajte na najnižších otáčkach aké Vám práčka dovolí.

Nesušte v sušičke prádla

Nesušiť v sušičke prádla
Nesušiť v sušičke prádla

Sušenie v sušičke prádla sa všeobecne neodporúča. Textil sa pri sušení môže scvrkávať, narúšajú sa jeho vlákna a celkovo sušené prádlo nikdy nevydrží v dobrej kondícií tak dlho a v pôvodonom stave ako nesušené. Dupľom to platí o potlačenom a maľovanom textile. Ak je to možné za každú cenu by ste sa mali sušeniu v sušičke prádla vyhnúť.

Nechajte tričko prirodzene vyschnúť

Najlepším spôsobom ako sušiť potlačený a vymaľovaný textil je natiahnuť ho na vešiak a nechať voľne vyschnúť. Sušením volne na vešiaku predĺžite životnosť vášho textilu aj o polovicu.

Nežehliť na priamo
Nežehliť na priamo

Nežehlite, alebo žehlite na najnižšom stupni

Pri ručne pranom textile na 30℃, ktorí nevyžmýkame a necháme voľne uschnúť sa nám nestane že sa tričko pokrčí tak, že ho treba žehliť. Ak už predsa len treba tričko či iný potlačený či farebný textil žehliť tak len obrátene a len na najnižšom stupni žehličky a keď sa už nedá inak tak žehlíme na vyššom stupni len cez ďalšiu látku.  

Bonusový Tip: Naše tričká s omaľovánkami majú jemné čierne linky, ktoré ak premaľujete farbou a po jej vyschnutí ešte na ruby prežehlíte, vydržia omnoho dlhšie krásne čierne a bez bielych miest.

Bonus 2: Podarilo sa tričko vyprať v práčke, na vyššom stupni, od bieliť alebo odškvrňovačom vyprať potlač alebo farby, vyžmýkať, či vysušiť v sušičke a tým potlač a farby vybledli. Nezúfajte, stačí tričko opäť vymaľovať, pretiahnuť farby a znova bude krásne ako nové.

Bonus 3: V prípade fľaku na maľovaných tričkách stačí zapojiť fantáziu a fľak premaľovať tak aby zapadal do Vášho jedinečného dizajnu.

Zhrnutie

Tento návod na to ako sa starať o potlačený či maľovaní textil sme zostavili, aby sme Vám pomohli udržať Váš textil čo najdlhšie krásne potlačený a vymaľovaný. Aby Vaše trička boli krásne jedinečné ako pri ich prvom rozbalení a vymaľovaní.